Pressupostos Participatius
Procés participatiu per decidir sobre una part del pressupost municipal d'inversions
Sessió de presentació oberta a tota la ciutadania el dia 13 de febrer de 2025 a les 19 h a la sala Tarsici Baget.
Quant a aquest procés
El Pressupost Participatiu és un mecanisme de participació, mitjançant el qual la ciutadania pot proposar i decidir sobre la destinació d’una part dels recursos municipals, establint així un canal efectiu de democràcia participativa.
DE QUIN IMPORT DISPOSEM PER ALS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DEL 2025?
Els pressupostos participatius de 2025 estan dotats de 50.000 €. La ciutadania empadronada al municipi de La Pobla de Mafumet de 16 anys o més tindrà la capacitat de decidir com es destinarà aquest import del pressupost municipal del 2025.
ÒRGANS DEL PROCÉS
Els Pressupostos Participatius comptaran amb els següents òrgans de seguiment, coordinació i treball:
-
Comissió de coordinació: formada per als regidors i tècnics municipals vinculats a la participació ciutadana i la comunicació, amb el suport, si s’escau, d’experts externs en participació ciutadana. Assumeix la funció de concretar el disseny del procés, fer-ne el seguiment i coordinació al llarg de totes les fases i garantir-ne la qualitat.
- Comissió tècnica: formada per personal tècnic municipal vinculat a aquelles àrees municipals a les quals facin referència les propostes recollides. Assumeix la funció de fer la valoració de totes les propostes rebudes, de format argumentada i precisa.
FASES DEL PROCÉS
1. Difusió inicial
Donar a conèixer el procés a tota la ciutadania i els espais i moments en els quals podrà participar i com ho podrà fer. La difusió es realitzarà a través dels diferents mitjans de comunicació locals i a través d’una sessió de presentació oberta a tota la ciutadania el dia 13 de febrer de 2025 a les 19 h a la sala Tarsici Baget.
2. Fem Propostes
Cada persona pot presentar un màxim de 2 propostes presencialment de dilluns a divendres al hall de les oficines municipals en horari de 10h a 14h, o online a través d'aquesta plataforma. En cas que la ciutadania tingui dubtes a l’hora d’elaborar les propostes, es facilitarà el suport necessari a través del correu: ajpoblamafumet@poblamafumet.cat
3. Valoració tècnica
La comissió tècnica realitzarà una valoració de les propostes recollides per analitzar si compleixen els criteris establerts i, per tant, quines són viables i poden passar a la següent fase i quines no són viables. Les propostes determinades com a vàlides en aquesta fase seran les que passaran a votació. Es podran consultar els resultats de la validació en aquesta plataforma, amb la corresponent justificació dels resultats de la valoració.
Criteris
Els criteris que utilitzarà la comissió tècnica per la valoració de les propostes són els següents:
- Amb un cost no superior als 50.000 €.
- Referides a projectes d’inversió, com poden ser:
- Noves infraestructures: nova senyalització, creació de zones verdes, parcs canins, rocòdroms, creació de zones infantils, dotació de nou mobiliari urbà, carrils bici, etc.
- Renovació d’infraestructures: reposició de mobiliari urbà en mal estat, il·luminació, pavimentació de carrers, arranjament de voreres, adequació o renovació d’espais i equipaments, etc.
- Inversions en TIC: creació de pàgines web, aplicacions informàtiques, etc.
- Ser de competència municipal, no contradir els plans municipals aprovats i no estar referides a actuacions ja previstes al pressupost municipal.
- Ser concretes, avaluables i viables a nivell legal, tècnic i econòmic.
- No plantejar accions insostenibles, és a dir, que no comprometin les necessitats i les possibilitats de desenvolupament de les generacions presents i futures i que tinguin un manteniment futur assumible per part de l’Ajuntament.
- Anar acompanyades de les dades identificatives de la persona que les realitza i presentades en el termini establert.
4. Votació
- Qui pot votar? Tota la població de 16 anys o més empadronada al municipi tindrà l’oportunitat de prioritzar les propostes, segons criteris d’urgència i expectatives futures del municipi, mitjançant un procés de votació popular.
- On i quan es podrà votar? La votació efectiva es podrà realitzar presencialment a “la carpa instal·lada al centre cívic durant la celebració de la fira del vi” o bé a través d'aquesta plataforma.
- Quantes propostes es poden votar? Cadascun dels ciutadans i ciutadanes empadronats haurà de votar un màxim de 3 propostes d’entre aquelles que hagin passat la fase de validació.
5. Retorn i avaluació del procés
Es realitzarà un retorn dels resultats obtinguts durant el procés a través d’una sessió informativa i dels diferents mitjans de comunicació municipals. Es facilitarà a tota la ciutadania la possibilitat de valorar el procés a través d’un formulari i es realitzarà una avaluació interna per part de l’Ajuntament per tal d’identificar possibles millores per a futures edicions.
6. Execució i seguiment
Les propostes guanyadores s’iniciaran just finalitzar el procés participatiu amb la planificació de la seva execució. Es realitzarà un seguiment periòdic i transparent de la seva execució.
Propostes Veure totes (22)

-
Creat el
04/03/2025 -
- 0

-
Creat el
04/03/2025 -
- 0
-
Creat el
28/02/2025 -
- 0
-
Creat el
19/02/2025 -
- 0
Compartir: